50 + en solliciteren
Vandaag las ik een stuk over 50-plussers en solliciteren. En wat opvallend naar voren kwam uit onderzoek, was dat veel 50-plussers geen cv hebben, of een die al in geen eeuwen is ge-update. (Kijk eens op cv.nl voor idee-en).
Zij hebben geen LinkedIn-profiel of bijvoorbeeld Twitter-account en al zeker jaren geen sollicitatiebrief of een motivatie hebben geschreven.
En dan komt het ontslag! BAM!
Wat dan?
Halsoverkop gaan mensen aan het werk.
Er wordt een cv in elkaar gezet, met een sjabloon van internet. Snel wordt er gekeken naar vacatures en men gaat aan de slag. Solliciteren op alles wat er maar zo een beetje langskomt…
Drie dingen worden in zo een geval overgeslagen:
1) Wat is mij overkomen? En hoe ga ik daar mee om?
2) Ben ik al klaar voor de arbeidsmarkt? Ben ik al toe aan het solliciteren?
3) Wat zoek ik eigenlijk op die arbeidsmarkt?
In de loop der jaren, heb ik veel mensen begeleid. Een aantal daarvan start bij ontslag direct met solliciteren. Dat lijkt heel goed en actief! En in sommige gevallen zal het werken.
Maar vaak is het beter om even een stap op de plaats te maken. Dat hoeft echt geen maanden te duren. En het betekent ook niet dat je niets doet. Het zorgt er voor dat je gaan bekijken, gaat bedenken en vooral gaat voelen wat er is gebeurd. Ontslag is namelijk een van de levensgebeurtenissen in een mensen leven waar je echt bij stil mag en misschien wel moet staan.
Door te verwerken en te voelen ontstaat er ruimte voor nieuwe zaken en kun je na een tijdje heel doelbewust gaan solliciteren op een nieuwe baan. Er is dan daadwerkelijk ruimte om aan iets nieuws te beginnen en daar alle ervaring en kwaliteiten in mee te nemen, die je in al die jaren ervoor hebt opgebouwd!
Dan is het tijd om echt aan de slag te gaan!
Tot slot raad ik iedereen aan, om vanaf zijn of haar studie, CV, LinkedIn en bijvoorbeeld Twitter, mocht je dat willen gebruiken voor je profilering, bij te houden. Mocht je willen of moeten solliciteren, dan ben jij er zo klaar voor!