Door allerlei omstandigheden kun je je baan verliezen. Op dit moment speelt de coronacrisis uiteraard een belangrijke rol. De eerste cliënten hebben zich al bij Coach@home gemeld. Zonder baan of nu nog wel met werk, maar de functie komt mogelijk te vervallen en men wil zich voorbereiden op wat gaat komen.
Werkeloosheid is helaas een logisch gevolg van de economische crisis waar we met elkaar in terecht zijn gekomen. Het gekke is, dat het wereldwijd plaatsvindt. Niet alleen hier in Kudelstaart, Aalsmeer en Amstelveen, of in Nederland. Nee, ook in België, Duitsland, Europa, Verenigde Staten en Azië heeft het gevolgen. In het ene land iets eerder, dan in het andere, afhankelijk van de lockdown, sociale voorzieningen en de financiële toestand. Maar overal worden de gevolgen gevoeld.
Het schept ook een band, zo een crisis. Met elkaar de schouders eronder. Kunnen we iets voor elkaar betekenen? Het is mooi om te zien dat mensen elkaar (niet letterlijk i.v.m. de 1,5 meter) de hand reiken. Kan ik je helpen? Wij hebben het wel druk, kom bij ons werken? De ene buurman, helpt de andere.
Mooi toch, zo kunnen we iets voor elkaar doen.
Het voelt goed om te helpen, het is fijn om geholpen te worden.
Wanneer je jouw functie verliest, of dreigt te verliezen, gaan er allerlei vragen door je hoofd. Wat nu? Vind ik weer wat anders? Zal het genoeg betalen? Hoe lang kan ik het uithouden met een uitkering of minder geld? Kan ik de studie van mijn kinderen straks betalen?
Heb ik genoeg capaciteiten om weer aan de slag te komen? Vinden recruiters en leidinggevenden mij niet te oud? Heb ik niet te weinig ervaring? En ga zo maar door!
Belangrijk is en blijft flexibiliteit en zelfkennis wanneer je je werk kwijtraakt. Ben je in staat om snel te schakelen? Kun je ook andere vaardigheden of competenties ontwikkelen? Weet je wat je in de aanbieding hebt en waar dit wordt gevraagd? Wat is jouw persoonlijke arbeidsmarkt? Zet je je netwerk in, zodat mensen in je omgeving, vrienden en familie met je mee kunnen denken en zoeken naar ander werk? Heb je nog contact met oud-collega’s van je eerdere werkgevers? Kunnen zij iets voor je betekenen?
Het verlies van werk doet veel met mensen. Het brengt verschillende emoties teweeg. Angst, boosheid, en verdriet bijvoorbeeld. Werk is niet alleen maar geld verdienen. Het zegt iets over wie je bent en wat je kan. Werk brengt vreugde, ontwikkeling en bijvoorbeeld regelmaat met zich mee. Op het werk vind je ook sociale contacten en het bouwt aan je zelfvertrouwen. Het geeft je een gevoel van nuttig en zinvol bezig zijn.
Bij het verliezen van je baan kun je daarom soms wel een steuntje in de rug gebruiken.
Een paar tips:
- Geef ruimte aan het verdriet wat er bij komt kijken. Het is niet niets. Je baan onvrijwillig verliezen is een rouwproces.
- Praat over het verlies van je baan en wat het met je doet. Praten helpt.
- Kijk eens rond in je omgeving. Wie kan met je mee denken? Samen sta je niet alleen.
- Wie wil je laten weten dat je op zoek bent naar een nieuwe functie? Via de contacten van een vriend of familielid kom je soms zomaar een mogelijkheid tegen.
- Update jouw LinkedIn-profiel. Zorg dat je gevonden wordt.
Heb je meer tips nodig? Kun je hulp gebruiken? Neem contact op, ik help je graag verder.