Nieuws, het is overal te volgen. Op je telefoon, op de radio, op t.v., al werkend achter je laptop.
Er gebeurt nogal wat in de wereld op dit moment. Overigens is dat altijd het geval, maar door de pandemie is het nieuws wat ons allemaal aan lijkt te gaan.
Wist je dat het nieuws volgen verslavend kan werken? Dit betekent dat je heel vaak bijvoorbeeld op je telefoon checkt of er al iets nieuws (nieuw nieuws 😊), is binnen gekomen. Dat je bang bent dat je iets mist. Dat je niets wil missen.
Het nieuws heel intensief volgen kan super interessant en leuk zijn. Dan is er weinig mis mee. Geen klachten, geen probleem.
Voel jij je de laatste tijd door alles wat er in de wereld gebeurt heel onrustig, slaap je mogelijk slechter of heb je inderdaad de onbedwingbare neiging om steeds weer nu.nl of de NOS-site te bezoeken, dan is misschien een idee om op nieuws-dieet te gaan. Dit betekent dat je met jezelf afspreekt (je kan er ook hulp van anderen bij vragen natuurlijk), dat je een tijdje bijvoorbeeld eens 1 of 2 keer per dag maximaal het nieuws kijkt/leest of volgt.
Uit onderzoek blijkt dat als wij aan spannende of stressvolle zaken denken (dus er hoeft verder in je eigen directe omgeving niet zo veel aan de hand te zijn), ons stress-systeem al in werking wordt gezet. Dus door aan voor jou stressvolle zaken te denken, of deze te horen, kun je al een stressreactie in je lichaam ervaren (soms onbewust). Dit betekent dat het nieuws elk uur volgen wel degelijk iets met je kan doen.
Vaak weten we dat zelf ook wel, maar is er toch de neiging om het te willen volgen. Een soort van FOMO, Fear Of Missing Out. Het helpt om te bedenken dat het nieuws er toch wel is, dat als je 1 x per dag dit bekijkt, je net zo bij bent, als iemand die dat elk uur checkt. Daarnaast helpt het ook om te weten dat er zoveel informatie naar ons toekomt, dan je ook niet alles kunt volgen, al zou je dat willen. Kiezen, keuzes maken is hierin dan ook het antwoord.
Kortom, heb je last van spanning of stress in deze tijd, laat het nieuws eens wat vaker links liggen.
Ga op pad, wandel, fiets lach met vrienden, klets, lees, sport, werk in de tuin. Verzin iets! In plaats van alleen maar het nieuws checken ga je lekker een activiteit doen.
Je zult zien dat het een bijdrage levert aan je beter voelen!